Hoe kunnen we de waarde van de Hortus VERZILVEREN?
Samen met de bezoekers van DGHD inventariseren we mogelijkheden om ook op de lange termijn de Hortus levensvatbaar en maatschappelijk relevant te houden. Naast het behouden van planten en ecosystemen, het veranderen van delen van de Hortus meebewegend met het veranderende klimaat en het toevoegen van nieuwe onderdelen en activiteiten is het ook nodig financieel gezond te blijven. De ideeën die voortkomen uit DGHD worden door de Vrienden van de Hortus verzameld en gedeeld met het Hortus bestuur (SBGH). Ze kunnen daarmee onderdeel worden van de gesprekken die komende maanden (en jaren) met de gemeente Groningen worden gevoerd.
Duurzaamheidsmarkt
Op DGHD organiseren we een Duurzaamheidsmarkt. Te vinden op de Boulevard en georganiseerd rond een paar Met voorbeelden van organisaties en bedrijven rond de thema’s tuin, kruiden/eten en duurzaamheid.
Op deze markt staan ondernemers en vrijwilligers die waarde willen toevoegen. Afhankelijk van hun werkterrein gaat het bijvoorbeeld om : sociaal maatschappelijk verantwoord ondernemen; bijdragen aan biodiversiteit; hanteren van ecologische en circulaire uitgangspunten; natuur- en diervriendelijke produceren; aandacht voor gezondheid voor lichaam en geest (Vitamine Groen).
In Gesprek: ja graag!
De ondernemers en vrijwilligers zijn allemaal gedreven mensen die graag met de bezoekers in gesprek gaan en hun passie delen. Bedrijven uit Noord Nederland, veelal omgeving Groningen en -goed voor de verbinding met de buren – ook een aantal unit de Biotoop.
In de tent ‘verzilveren’ op de Duurzaamheidsmarkt is volop ruimte op de grote ‘Rijp- en-Groen- ideeen’ lijst om eigen ideeën toe te voegen.
Inkomsten
De belangrijkste inkomsten op dit moment zijn afkomstig van de abonnementsgelden, lidmaatschappen en entreegelden. Een fors deel van de lidmaatschapgelden die de Vrienden van de Hortus binnen krijgen worden afgedragen aan het bestuur van de Hortus.
Andere inkomsten komen uit donaties en legaten. De nieuwe eigenaar, de gemeente Groningen, heeft toegezegd vanaf dit jaar een subsidie te verstrekken aan de Hortus. Verder zijn er inkomsten uit de horeca (plantage), verkopen uit de Hortus winkel, en (beperkte) opbrengsten uit rondleidingen en het verhuren als trouwlocatie of vergaderlocatie.
In de nabije toekomst ligt de aandacht bij het afronden van de restauratie van de Chinese tuin. Uitbreiding zien we in de richting van een nieuwe duurzame kas, de bouw van een nieuw natuurmuseum gebaseerd op de collectie van Klaas Nanninga. We zien een belangrijke rol voor het inzetten van de mogelijkheden van de Hortus op het gebied van natuureducatie en biodiversiteit. Hiermee levert de Hortus een maatschappelijke bijdrage en zijn tegelijkertijd additionele inkomsten te genereren. Zie ook het thema ‘leren’ op DGHD. Extra inzet op het binnenhalen van sponsorgelden is aantrekkelijk.
Evenementen
Met regelmaat worden in de Hortus evenementen georganiseerd die voor extra aandacht of inkomsten kunnen zorgen. De Plantjesmarkt in april, de beeldententoonstelling van mei-sept en het kinderfestival in september.