De HORTUS en inspireren

Inspireren en Cultuur

Je wandelt door de Chinese tuin en onderwijl klinkt er helende muziek in een paviljoen. Je kunt helemaal tot rust komen, je ogen sluiten en wegdromen bij de diepe en heldere vibraties van de klankschalen van Freek Kroon en de trillingen van de Kotamo-harp van Bianca Holst. 

In het winkeltje vind je een demonstratie van de schoonheid van iedere bloem, blad, bes en tak die hun eigen verhaal vormen in de symboliek van de Japanse bloemsierkunst Ikebana. 

Laten we eens achter in de tuin beginnen in het Amfitheater waar mensen door de lucht vliegen, zingen, dansen en spelen terwijl ze “Op Hete Kolen” zitten omdat het klimaat roept om actie. Een mulitdiciplinaire show van Judith Brouwer en de artiestengroep Serini. 

In de Keltische tuin, waar een boom die hoort bij jouw geboortedatum  jouw karakter spiegelt, word je door kunstenaar Willy Duit gevraagd wat jouw overlevings-strategie en wijsheid is. In de workshop “Intuitieve creativiteit” leer je je eigen verhaal vormgeven met collage-technieken, schilderen en tekenen. 

Zoek ergens op een veldje bij de stenencirkel Marietta Rust en Kees Langejan met hun gitaren. Zij spelen en zingen verhalen die de poppen hun vertellen, over wat ze zien en meemaken. Andries Hof strijkt daarbij rustig over de lange snaren van zijn zwoele contrabas. 

Reis mee met de folk- en zigeuner-muziek van Anamesa. Jan Roelof Bathhoorn, accordeon en Leonike Toering, klarinet, fluit en zang, brengen je op plekken waar je anders nooit komt. 

Componist Hero Wouters laat zich inspireren door de Eilandborders waar hij een magisch klanklandschap tovert met zijn synthesizers. Na het optreden een introductie digitaal componeren.

Het Groninger Mozart Ensemble zal een ode brengen aan de natuur met een deel van hun koor- en orkest-leden. Ze laten de rotstuin galmen en het riet in het grote ven fluiten. 

Musisch kunstenaar Bianca Holst gaat in dialoog met de Sequoia en onderzoekt het geheim van lang leven in haar “Poetic Eco Art Ambient” muziek op iPad-synths. Vrij luisteren vanuit stilte op het pleintje op de oude Hondsrug van de Laarmantuin. 

Terug onderweg langs de tenten om kennis op te doen over de tuin en de toekomst, ideeën over duurzaamheid uit te wisselen, nog even iets lekker gezonds te eten en dan te luisteren in de Chinese tuin naar een verhaal in de beslotenheid van het kleine paviljoen met duizend geheimen. 

De Hortus als inspiratiebron zie je voor je ogen verschijnen in het werk van Sumi-e inkt schilderes Sylvia Bökkering, die de inkt op het zachte rijstpapier laat vervloeien tot wonderlijke droom-landschappen. 

Inspireren en wetenschap

De Hortus heeft historisch gezien een grote rol gespeeld in de wetenschap, zeker in het begin als tuin voor medicinale planten en daarmee als de start van de farmacie. Voor het onderwijs in de botanie en voor het grotere publiek kreeg werd de tuin de etalage van de grote vormenrijkdom van planten en een plek waar de aanpassingen van planten aan hun omgeving op een toegankelijke manier konden worden bestudeerd. Dat we van de natuur nog steeds veel kunnen leren blijkt elke dag weer. Onvoldoende begrip van de processen in de natuur, geen gebruik te maken van de ecologie, zijn voor een groot deel de oorzaak van een aantal van de huidige crises. Aan de hand van een paar voorbeelden willen we laten zien hoe in de Hortus de natuur ons kan verwonderen en inspireren en we ons beter bewust kunnen worden van onze natuurlijke omgeving.

Ondergrond: Wat is de geschiedenis van het landschap? Hoe is de bodem onder onze voeten ontstaan? Hoe verschilt die bodem van die in andere streken in de provincie en Nederland? En wat zijn de consequenties voor ruimtelijke ontwikkeling?

Bodem: Steeds meer leren we dat de bodem, de toplaag van onze ondergrond, een veel belangrijkere rol speelt dan we ons altijd bewust waren. Voor schoon drinkwater, voor de opslag van CO2, voor een robuust plaagresistent gewas, voor vruchtbaarheid en waterhuishouding voor de vogelpopulaties. Wat is er nodig om bodems gezond te houden, of weer te maken?

Kleur: in de natuur wordt kleur gebruikt om te communiceren, mannetjes proberen er indruk mee te maken, bloemen proberen insecten te lokken. Maar wat is kleur? Wat gebeurt er als we kleuren mengen? Hoe zien insecten een bloem?

Bionica: de natuur heeft ons ook op heel directe manier geïnspireerd. Voor het ontwerp van verschillende producten is het idee ontstaan door goed naar de natuur te kijken: klittenband, waterafstotende verf, lichte en sterke protheses, molenwieken, etc.